Menu

O LED rasveti

Light Emitting Diode ili skraćeno LED, predstavlja svetleće diode koje postoje u raznim veličinama, mogu biti različitih snaga i koriste se za razne namene. LED se sve više primenjuje u direktnom i indirektnom osvetljenju enterijera i eksterijera.

PREDNOSTI LED RASVETE:

UŠTEDA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Led rasveta troši daleko manje električne energije, čak i do 10 puta u odnosu na običnu i halogenu rasvetu. Led rasveta će znatno smanjiti račune za struju pružajući svetlost koja vam je potrebna.

NISKA RADNA TEMPERATURA
Led rasveta skoro da ne proizvodi toplotu obzirom da najveći deo struje pretvara u svetlost, te samim tim smanjuje rizik od požara i nezgoda usled kontakta sa njima i gotovo da se uvek mogu dodirnuti golom rukom.

INSTANT SVETLO
Led rasveta sija punom jačinom svetlosti od samog momenta uključivanja, te nije potrebno određeno vreme rada da bi se dostigla puna jačina.

UV I IR ZRAČENJE
Led rasveta ne emituje UV i IR zračenje te samim tim ne privlači insekte u tolikoj meri kao obične sijalice. Ovo je svakako značajno u letnjim mesecima.

CRI
Color Rendering Index ili indeks reprodukcije boja je kvantitativna mera koja se odnosi na to koliko realno svetlosni izvor osvetljavajući neki predmet prikazuje boju tog predmeta u poređenju sa prirodnim tj. dnevnim svetlom. Izražava se veličinama od 1 do 100, a što je vrednost indeksa viša to je svetlosni izvor kvalitetniji. Pod prirodnim svetlom podrazumeva se svetlost Sunca koja ima CRI indeks 100.

Kada je CRI 0 onda sve boje izgledaju isto, a kada je CRI 100 onda se prikazuje prava, prirodna boja posmatranog objekta.

LED rasveta – Boja svetlosti

  1. WARM WHITE ILI TOPLO BELA – Toplo bela kao sto sam naziv kaže, daje toplo, žuto osvetljenje (2700-3000 kelvina).
  2. DAYLIGHT, NATURAL WHITE ILI BOJA PRIRODNE SVETLOSTI – Dnevno ili prirodno bela daje prirodno dnevno osvetljenje (4500 kelvina)
  3. COOL WHITE ILI HLADNO BELA – hladno bela daje jako svetlo (6000 kelvina), pogodno za poslovne prostore.

Rasveta – Stepen zaštite (IP)

Stepen zaštite svetiljke izražava nivo zaštite od prodora čvrstih tela (čestica prašine) i tečnosti. Oznaka stepena zaštite se izražava skraćenicom IP (Ingress Protection) što znači u prevodu na naš jezik hermetičnost. Iza ove skraćenice se navode dve karakteristične cifre a ređe postoji i treća cifra.

Prva cifra ima vrednost od 0 do 6 i predstavlja stepen zaštite od prodora stranih čvrstih tela, najčešće čestica prašine.

Druga cifra ima vrednost od 0 do 8 i odnosi se na stepen zaštite od prodora tečnosti.


*Brojevi označeni sa zvezdicom nisu dozvoljeni u osvetljenju.

Na slikama je dat primer koji vam može pomoći, kako da odaberete tip IP zaštite led rasvete koji vam je potreban:

  TOP